Contact Oud Mariniers

onderafdeling

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

 

 

Klootschieten in de Veldhoek.

Op zaterdag 24 mei staan ruim vijftig personen, oud mariniers en familie, in de Veldhoek aangetreden om te bepalen wie met het minst aantal worpen het traject kan overbruggen.

De genodigden worden ontvangen met een kop koffie. Om twee uur neemt Henk Ebbink, onze voorzitter, het woord en heet iedereen van harte welkom en laat weten blij te zijn met zoveel bekende en onbekende gezichten. Ook geeft hij aan tevreden te zijn met “de Veldhoek” als locatie en legt uit hoe de middag ingevuld gaat worden. Er blijkt vooraf een verkennerseenheid in het veld actief geweest te zijn. Maar Henk wil eerst afwachten wat die lui ervan gebakken hebben en wenst eenieder een fijne middag. Bij vertrek laat hij zijn vaderlijke zorg blijken met de waarschuwing: “Kiek uut veur de kloten”, het spelletje is namelijk niet zonder risico.

Zo’n veertig personen trekken vervolgens de Veldhoekse bossen in, terwijl een aantal, dat om verschillende redenen het evenement niet aankan, op het honk blijven. Er staan een aantal binnenspellen opgesteld om een onderlinge competitie aan te gaan. Groter blijkt de behoefte aan een onderling gesprek bij een gezellige borrel. De aanloop van het restaurant naar de start van het parcours blijkt zo’n halve kilometer te zijn.

De ploegleiders wijzen, voor we van start gaan, nog even op de risico’s en de collegiale plichten tijdens het spelletje. De natuur lonkt, de bospaden liggen er prachtig bij, het weer is optimaal en eenieder heeft er zin in. “Wat zal’t nog meer?” Het is een prachtig gebied, het zonnetje schijnt door de struiken en al babbelend zijn we met een uurtje op de pauzeplek, waar Corry (Dorsthorst) en Lien (Seggelinck) ons vol smart staan op te wachten om wat van hun bier en andere drankjes te slijten.

En omdat we het zo goed gedaan hebben, krijgen we er nog een paar hartige hapjes bij ook. Na een klein kwartier gaan we weer op de route. Over een afstand van een driehonderd meter overlappen veel ruiters te paard het parcours. Met wederzijds respect heeft het een prima verloop. Wel liggen er een aantal zwarte hopen op de baan. Dichterbij gekomen blijken het paardendrollen, die afgedekt zijn met duizenden bromvliegen. Menig hengelaar zou zo’n stekkie in z’n tuin willen. Een aantal klootschieters ageert met veel ongenoegen tegen deze paardendrollen, maar eenmaal op de hoogte van de wetenschap dat zo’n kloot, die in zo’n hoop is geploft, veel beter hanteerbaar is, waardoor er het juiste effect aan kan worden gegeven. Dat is weer heel handig voor het bochtenwerk. Wat gooit het toch fijn tussen de bomen.

Geen gezoek in een sloot vol bagger, geen risico dat een roffelende kloot op de klinkers plotseling een hoek van negentig graden maakt met een gekneusde enkel als gevolg. Halverwege de route zien we iets van een schijnwerper, een herdenkingsmonument van de tweede wereldoorlog.

De Duitsers hadden op die plek een post voor luchtafweergeschut. Hier moeten we links af. Nog een ruk van ruim een kilometer en we gaan ons melden voor de hoofdprijs.

Weer terug op de basis laten we ons het biertje goed smaken. De scorelijsten worden ingeleverd, de winnende teams worden er uitgefilterd. Niet te begrijpen, we hadden zo goed gegooid en geen prijs. De groep van Jan Dorsthorst met Gerrie Smeerdijk, Leo de Coninck en Toon van Steen scoren met 86 worpen de tweede plaats. De groep van Toos van Steen met Pauline Niemeijer en Frans Verwey gaan 84 worpen aan de haal met de eerste plaats. Voorzitter Henk feliciteert de winnaars en overhandigt de prijzen. Henk is zeer tevreden over het verloop van de middag, ook de actie van het verkennerspeloton wordt zeer door hem gewaardeerd en stelt dat de juiste keuzes zijn gemaakt. Als dank krijgt de vrouwelijke helft van het peloton een attentie overhandigd. De dames, Corry en Lien, worden bedankt met overhandiging van een attentie, vanwege de service op de pauzeplek.

Hanny van de Veldhoek wordt even achter de wokpannen vandaan gehaald. Henk bedankt haar voor haar bijdrage en steun om het geheel tot een succes te maken. Ook Hanny mag een doosje Belgische pralinen in ontvangst nemen. Dan hebben we een klein half uurtje tijd voor een borrelpraatje en we sluiten een pracht middag af met een bijzonder goed smakend Chinees buffet.

Jan Stam